Ben je op zoek naar een nieuwe crosstrainer? Onze handleiding over crosstrainers zal je op weg helpen…

Crosstrainers zijn echt ideale workout apparaten omdat ze mild zijn voor de gewrichten, een lage impact hebben en zowel het boven- als het onderlichaam uitdagen, wat zorgt voor de ultieme calorieverbranding. In tegenstelling tot traditionele loopbanden gebruiken crosstrainers pedalen als aandrijfsysteem wat voor gladde, cirkelvormige bewegingen zorgt, die vergelijkbaar zijn met wandelen of joggen maar in tegenstelling tot wandelen of joggen halen de gebruikers hun voeten nooit van het pedaal waardoor de gewrichten te allen tijde worden ondersteund.

Een ander voordeel van een crosstrainer is de mogelijkheid om gelijktijdig zowel het bovenlichaam als het onderlichaam te trainen wat een groot voordeel is voor het verhogen van de spiertonus en het bereiken van een optimale calorieverbranding. Bij het kiezen van een crosstrainer is het wel belangrijk om een paar factoren te overwegen zodat je de ideale crosstrainer kunt vinden die past bij jouw behoeften.

Je Budget En Je Doelen

De eerste overweging die je moet maken voor de aankoop van een crosstrainer is je budget. Hoeveel ben je bereid te besteden? Je moet ook onderzoek doen naar de kenmerken van de niveaus van de apparaten (basis, standaard of elite) zodat je weet op welke prijsklasse je je moet richten. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een compacte crosstrainer voor persoonlijk dagelijks gebruik en je bent niet geïnteresseerd in toeters en bellen of geavanceerde aanpasbare functies, kun je overwegen om met een basismodel te beginnen, die rond de $ 500 kosten en die nog steeds een duurzaam frame hebben en basisfuncties bieden.

Aan de andere kant, als je graag geavanceerde fitness-doelen wilt bereiken en je geïnteresseerd bent in hartslag monitoring programma’s en een meer geavanceerde console, kun je beter uitkijken naar een standaard- of elite model, die meestal beginnen bij $ 1500 en naarmate de functies steeds duurder worden. Waar het op neerkomt is dat je niet wilt betalen voor meer, als je minder wilt, dus weet je doelen zijn en blijf op basis van je behoeften om die doelen te bereiken binnen je prijsklasse.

Ruimte En Ontwerp

Afhankelijk van het merk en het ontwerp zijn sommige crosstrainers compacter en worden geleverd met wielen of een opklapsysteem, terwijl anderen geen van beide hebben. Dit hangt grotendeels af van waar de aandrijving komt of waar het vliegwiel ligt: ofwel aan de voorkant, de achterkant of aan de zijkanten. Bij crosstrainers met een achterwielaandijving zit het vliegwiel aan de achterkant maar deze apparaten zijn zelden compact maar wel gemakkelijk te vervoeren. Bij crosstrainers met een voorwielaandrijving zit het vliegwiel aan de voorkant en deze apparaten zijn ook compacter, makkelijk op te bergen en te vervoeren en sommige merken bieden zelfs een opvouwbaar ontwerp aan.

Het nieuwste model, het middenaandrijving ontwerp, heeft een vliegwiel aan beide zijden van het apparaat en is ook erg compact en meestal opvouwbaar. Weten hoeveel ruimte je hebt om je crosstrainer op te bergen of neer te zetten zal je ook helpen bij het kiezen van je crosstrainer. De meer gevorderde trainers en mensen met een hoger gewicht kunnen over het algemeen beter zwaardere apparaten gebruiken omdat die stabieler zijn en tegen een stootje kunnen. Als je de crosstrainer dagelijks moet vervoeren (bijvoorbeeld opklappen in een kast of verplaatsen naar een hoek van de kamer), moet je op zoek gaan naar een model met wielen, een lichter model of een opvouwbaar ontwerp. Zorg ervoor dat je een kijkje neemt bij onze meest recente lijst van de beste crosstrainers voor thuisgebruik.

De Rem, Het Weerstandssysteem En Het Vliegwiel

Het rem- en het weerstandssysteem en het gewicht van het vliegwiel zijn misschien wel de belangrijkste factoren om te overwegen voor de aankoop van een crosstrainer, omdat deze systemen de controle, de duurzaamheid, het algemene gevoel over het apparaat en hoe luid het apparaat zal zijn, als deze in werking is, bepalen.

Bij het zoeken naar een crosstrainer kun je het beste op zoek gaan naar apparaten met wervelstroomremsystemen, die magneten gebruiken om weerstand te creëren. Elektronische magnetische weerstandssystemen zijn de meest voorkomende en hebben ook het gladste type rem- en weerstandsysteem omdat ze uit drie delen bestaan:

  • de servomotor die de magneten in positie houdt,

  • de magneten die de weerstand creëren, en

  • een computersysteem dat de signalen doorgeeft aan de motor wanneer de magneten moeten gaan bewegen.

Met elektromagnetische remsystemen kunnen de gebruikers de weerstand controleren door simpelweg op de knoppen op de console te drukken terwijl de handmatige remsystemen gebruikmaken van een spanningsknop en waarbij het weerstandsniveau niet instelbaar is (hoewel deze remsystemen nu vrij zeldzaam zijn).

Omdat dit systeem gebruik maakt van magneten op het vliegwiel om spanning te kunnen verschaffen is het gewicht van het vliegwiel ook zeer belangrijk. Basis- en standaard trainers zullen vliegwielgewichten van rond de 15 pond nodig hebben, maar de meer geavanceerde trainers zullen vliegwielgewichten nodig hebben van 17 pond of meer.

Hoe zwaarder het vliegwiel, hoe vloeiender elke stap zal zijn, maar de vliegwielgewichten worden niet altijd aangegeven dus zorg ervoor dat je vraagt wat het gewicht van het vliegwiel is van jouw crosstrainer. Merken hebben meerdere namen voor dit type rem- en weerstandsysteem, ze kunnen het ook “stille magnetische weerstand” of een “stil aandrijfsysteem” noemen. Hoe dan ook, kijk of het apparaat deze functie heeft om een stil en soepel gebruik te kunnen garanderen.

Het Bedieningspaneel

De bedieningspaneel functies zijn grotendeels een kwestie van voorkeur. Als je op zoek bent naar geavanceerde entertainment opties, zoals Apple of Andriod compatibiliteit, internet connectiviteit, of ingebouwde luidsprekers dan moet je uitkijken voor de uitgebreidere apparaten. Sommige standaard apparaten hebben luidsprekers of zijn compatibel met een ander apparaat, maar als je op zoek bent naar alle toeters en bellen is een elite cosstrainer je beste inzet.

De meeste bedieningspanelen zijn nu voorzien van een LCD-scherm en sommige zijn verlicht (gemakkelijk bij gebruik in donkere kamers) en sommige niet. Als je gebruikmaakt van het apparaat in een schemerige kamer kies dan echt wel voor een verlichte console. De grootte van het scherm varieert ook per merk en hangt natuurlijk af van de prijs.

Goedkopere crosstrainers beschikken over schermen rond de 15cm gemiddeld zijn, terwijl de meer elite apparaten zijn voorzien van LCD-schermen die rond de 25cm zijn of zelfs nog groter. De meeste standaard- of elite consoles komen ook met basisfuncties zoals bekerhouders, een boekenrek, een accessoirelade en een ingebouwde ventilator maar er zijn ook bepaalde merken die dit niet bieden ook al zijn hun apparaten ruim boven de $ 1500, dus zorg ervoor dat je hierop let, als je dit belangrijk vindt. De plaats van de bekerhouder is ook belangrijk omdat sommige merken de houder ver onder de console hebben gemonteerd waardoor je je training moet stoppen als je wat wilt drinken en wat natuurlijk niet echt handig is.

Een andere factor die meespeelt bij het bedieningspaneel is het aantal trainingsprogramma’s en het monitoringsysteem voor het meten van de hartslag. Je kunt gemiddeld ongeveer 8 tot 28 trainingsprogramma’s verwachten, afhankelijk van de prijs en de wat meer elite apparaten bieden ook een draadloos monitoringsysteem voor het meten van de hartslag, die tevens ook werken met de ingestelde trainingsprogramma’s. Terwijl tegenwoordig bijna alle apparaten hartslagmeters hebben zullen alleen de elite en een aantal standaard modellen dit draadloze systeem hebben.

Aanpasbare Opties

Aanpasbare opties zijn geweldig als meerdere mensen dezelfde crosstrainer willen gaan gebruiken en deze opties zijn ook ideaal voor mensen die graag meerdere spiergroepen willen trainen. Mogelijke aanpasbare opties omvatten een verstelbare stapfunctie of een aanpasbare paslengte, verstelbare s pedalen of een verstelbare helling.

Sommige elite apparaten beschikken over een elektronische of automatische verstelbare helling op basis van ingebouwde workout programma’s die automatisch worden aangepast op basis van het programma en de spiergroependie moeten worden aangesproken maar meer standaard modellen hebben deze functie helaas niet.

Een aanpasbare paslengte houdt in dat je afhankelijk van het merk en de prijs de paslengte naar jouw voorkeuren kunt instellen wat je training verbetert. Langere stappen zijn ideaal voor langere mensen, terwijl kortere stappen natuurlijk beter geschikt zijn voor mensen die niet zo lang zijn, maar deze functie is ook zeer handig als je je wilt richten op specifieke spiergroepen.

Verstelbare pedalen worden niet op alle apparaten aangeboden maar deze functie is ideaal want hoe minder je je voet hoeft te bewegen tijdens het stappen hoe minder druk je op je onderlichaam zet. Sommige modellen zijn zelfs voorzien van pedalen die meedraaien waardoor ze de natuurlijke stapbeweging van je benen nabootsen. Vaste trainingsapparaten zijn meestal minder duur maar met de mogelijkheid om verschillende functies aan te passen aan de voorkeuren van de trainer kun je wel zorgen voor een meer comfortabele en persoonlijke ervaring.