Crosstrainers beoordelingen 2016 – de beste crosstrainers

Een crosstrainer voor thuis?

Crosstrainers zoals de SOLE Fitness E35 en de Exerpeutic 5000 behoren tot de beste lage-impact, hoge-intensiteit apparaten voor een training die je kunt kopen. En de nieuwste generatie crosstrainers zoals de Nautilus E614 beschikt over de meest geavanceerde technologie, zoals ultra-ergonomische ondersteuning en een downloadbaar fitnessprogramma voor het bijhouden van je gegevens.

Mensen zijn steeds vaker op zoek naar elliptische apparaten omdat het een veilige manier is om een fantastische cardio workout te krijgen, om je te helpen om overgewicht te verliezen en om het hele lichaam in een betere vorm en conditie te krijgen. Op de sportschool zijn deze apparatenbijna altijd bezet, dus wagen veel mensen de sprong en schaffen er een aan voor thuis. Met onze diepgaande reviews over verschillende cosstrainers hopen we je te kunnen begeleiden bij het vinden van de crosstrainer die bij jouw levensstijl past. Om in een ideale conditie te raken moet het je doel zijn om consequent oefeningen te doen. Het zal niet altijd gemakkelijk zijn, maar het kopen van de juiste crosstrainer is een grote stap in de goede richting.

Full-body workout

Het is belangrijk om op te merken dat crosstrainers een uitstekende full-body workout bieden. Bij het gebruik van een crosstrainer train je namelijk je benen, je rug, je billen, je buik, je armen – dus zowat elke belangrijke spiergroep. En met de beste crosstrainers, kun je de training aanpassen aan jouw gewenste uitdagingsniveau door het verhogen van de weerstand, het aanpassen van de helling en door je armen en benen sneller of langzamer te bewegen.

Met een ingebouwde computer, die alle gegevens voor je bijhoudt, zul je in staat zijn om je vooruitgang te volgen. Dit is zeer motiverend of je doel nu afslanken, toning of gewoon het krijgen van een betere hartslag of het verbranden van calorieën is.

Functies op een crosstrainer om te overwegen

Een crosstrainer is een uitstekend apparaat om in te investeren, maar voordat je iets koopt, moet je wel ervoor zorgen dat je op de hoogte bent van alle functies die deel uitmaken van het apparaat. We hebben alle belangrijke dingen waar je op moet letten op een rijtje gezet:

Stabiliteit

Zoals met alle apparaten is de stabiliteit van cruciaal belang. Tijdens een training wil je in staat zijn om je te concentreren op je oefeningen en het apparaat wordt dan bijna een bijzaak. In feite moeten sportapparaten de stabiliteit en het vermogen hebben om zich aan jou aan te passen en niet andersom. Gemiddeld zal een zwaardere crosstrainer stabieler zijn. De duurdere crosstrainers hebben vaak een beter ontwerp en bieden voldoende stabiliteit.

Weerstandniveaus en soorten weerstand

Met meer weerstandniveaus ben je in staat om de moeilijkheid van je training stapsgewijs te verhogen. Met minder stappen weerstandsniveaus betekent het dat je gedwongen wordt om een sprong in de training te maken waar je misschien nog niet klaar voor bent. Er zijn eigenlijk twee belangrijke zaken waar je op moet letten als je het over de weerstand hebt:

 1. De weerstand van de wielen

De wielen in het apparaat kunnen een vlotte beweging bieden en zelfs de goedkopere crosstrainers beschikken hier vaak over.

 1. De magnetische weerstand

Magnetische weerstand kan de stilste, meest consistente en meest natuurlijke workout bieden.

Computers op crosstrainers

Niet alle crosstrainers zijn voorzien van een computer maar als dit wel zo is zijn dit de dingen waaop je moet letten:

 1. Beeldscherm

Het beeldscherm moet gemakkelijk af te lezen zijn. Achtergrondverlichting is altijd een plus.

 1. De verstrekte gegevens

De beste computers op een crosstrainer zullen je een scala aan gegevens tonen, waaronder de afstand, de snelheid, de duur van de sessie en de hartslaggegevens als je dit hebt ingesteld en als dit is inbegrepen. Sommige crosstrainers zijn voorzien van de mogelijkheid om je gegevens te uploaden naar externe apparaten of websites om zo beter je voortgang te kunnen volgen.

Voorgeprogrammeerde workouts

Als de crosstrainer is voorzien van een computer en meestal is dit zo, zullen ze idealiter programma’s bevatten die je training opties bieden die zijn gericht op gewichtsverlies, cardio, intervallen enz.

Hellingshoekinstelling

De mogelijkheid om de hoek van je helling te veranderen zal je training op een crosstrainer aanzienlijk verbeteren. Gemakkelijk te gebruiken automatische helling controles zijn beter dan de handmatige hellingshoekinstelling. De beste crosstrainers hebben de mogelijkheid om posities in te stellen voor een gevarieerde en uitdagende workout.

Paslengte

De paslengte op een crosstrainer verschilt per apparaat en niet iedereen vindt dit even belangrijk. Een lengte van ongeveer 35cm kan voor sommige gebruikers genoeg zijn. Maar als je lang bent is een aanpasbare paslengte zeker iets om naar uit te kijken bij de aanschaf van een crosstrainer. Een paslengte van ongeveer 45cm bootst een natuurlijke paslengte na die bijna iedereen heeft tijdens matig joggen.

Verstelbare voetpedalen

Verstelbare articulerende/scharnierende voetpedalen zijn nuttig voor het repliceren van een natuurlijke stap beweging en het vermijden van letsel. Bovendien zorgen grote pedaal oppervlakte ervoor dat gebruikers met elke schoenmaat hun voeten comfortabel op het pedaal kunnen zetten. Sole Fitness begrijpt dit en heeft zijn crosstrainer voorzien van een twee graden naar binnen draaiend pedaal omdat zij beweren dat dat de spanning op je knieën en enkels vermindert.

Vliegwiel

Net als bij andere indoor apparaten zoals bijvoorbeeld een hometrainer zorgt het vliegwiel voor een vloeiende en natuurlijke beweging en voorkomt het dat e traning schokkerig wordt. Het helpt zo ook om de werkelijke beweging na te bootsen. Dubbele richting vliegwielen – dit is een leuke functie die het mogelijk maakt om zowel voor- als achteruit te bewegen waardoor je in een training andere spieren kunt aanspreken.

Hybride trainers

Apparaten zoals de ProForm Hybrid Trainer combineren crosstrainers met ligfietsen of hometrainers. Met dit type apparaten krijg je een uitgebreide training en eigenlijk twee-voor-de-prijs-van-één (of zelfs drie-in-één). Deze apparaten hebben een stoel die meer rechtop staat zoals bij een hometrainer of achterover zoals bij een ligfiets. Deze soort apparaten kunnen een goede optie zijn, maar zorg er wel voor dat je onderzoek doet om ervoor te zorgen dat je de beste kwaliteit krijgt die er is.

Andere overwegingen:

 • Transportwielen

 • Eenvoudige montage

 • Ventilatoren

 • Voeding (extern of heb je batterijen nodig)

 • Hoogte opstap

 • Waterfleshouder

 • Luidsprekers met ingangen voor andere apparaten

 • Tablet-/boekhouder

 • USB-poort voor het opladen en voor gegevensoverdracht

 • Garanties

De beste crosstrainers qua prijs

Crosstrainers kunnen variëren in prijs en beginnen rond de $ 100 tot meer dan $ 1000. Zoals je je wel kunt voorstellen hangt de kwaliteit van het apparaat sterk af van de prijs die je ervoor betaalt. Om je een beetje te helpen hebben we onze favorieten onder elkaar gezet en de prijzen vermeld. Klik op deze links voor onze volledige beoordelingen over de crosstrainers:

Voordelen van crosstrainers en hoe ze werken

Crosstrainers bootsen de beweging na die vergelijkbaar is met maar niet identiek aan cross-country skiën en het spreekt ook dezelfde spiergroepen aan. Dat is waar de vergelijking dan ook eindigt want de moderne crosstrainers zijn echt de high-tech krachtpatsers onder de fitnessapparatuur. Je kunt een ongelooflijke cardio workout krijgen evenals de meeste van je grote spiergroepen trainen.

De helling van het apparaat bepaalt welke spiergroepen je zult gaan trainen. Met een hogere helling en een grotere paslengte richt je je vooral op je hamstrings en bilspieren, terwijl je met een lagere helling de quads en de kuiten een geweldige workout kunt geven. Terwijl je benen lekker in beweging zijn en worden getraind kun je de lange rechtopstaande handvatten gebruiken om de spieren in je bovenlichaam met inbegrip van de pecs, de armen, de schouders en de rug een goede workout geven.

De handvaten geven je ook iets om je aan vast te houden terwijl je je benen naar voor en naar achter zwaait. Dit biedt ook belangrijke stabiliteit omdat je tijdens een goede training je beenspieren flink op de proef zult stellen en je na 20 minuten workout spiervermoeidheid kunt gaan voelen waardoor je een beetje wankelend op je benen gaat staan.

Andere overwegingen

Thuisapparaten voor een goede workout

De beste crosstrainers bieden je ongeveer alles wat je nodig hebt om een uitdagende maar comfortabele training thuis te krijgen. Normale hardloopschoenen zijn voldoende om je voeten tijdens de training te ondersteunen. Terwijl je lekker thuis je oefeningen doet kun je je crosstrainer voor de tv zetten en workout DVD’s en trainingen op YouTube (zie hieronder) bekijken of genieten van je favoriete programma’s en films terwijl je toch die extra ponden verliest.

Onderhoud van de crosstrainer

Aangezien er veel bewegende delen in een crosstrainer zitten, is er soms wat onderhoud nodig en moet je het apparaat van tijd tot tijd smeren. Piepende onderdelen en weigerachtige weerstandniveaus moeten kunnen worden opgelost met een simpel telefoontje naar de fabrikant. En de beste crosstrainers hebben stevige garanties voor in het geval dat er iets misgaat.

Maak regelmatig schoon om je apparaat goed te laten werken

Dit is bijna hetzelfde als het vorige punt maar het is het vermelden waard dat je na een zweterige training je crosstrainer even schoon moet vegen. Zweet kan namelijk de onderdelen van de crosstrainer aantasten en de levensduur verminderen. Veeg het apparaat even schoon met een handdoek om het vocht te verwijderen. Als je ook nog eens in de zoveel tijd je crosstrainer schoonmaakt met een vochtige doek blijft hij langer mooi.

Sportkleding

Het is erg belangrijk om de juiste kleding te dragen bij het trainen op een crosstrainer. Flodderige kleding kan verstrikt raken in de bewegende delen van het apparaat en dus kun je beter strakker-zittende kleding dragen. En draag altijd, gesloten tennis of loopschoenen met een rubberen zool tijdens het sporten.

Een laatste woord over crosstrainers

De belangrijkste dingen om te overwegen als we kijken naar crosstrainers voor thuis is om ervoor te zorgen dat je een comfortabele, stabiele en uitdagende workout met een lage impact krijgt. Bedankt voor het lezen van onze reviews over crosstrainers en veel succes bij het vinden van de crosstrainer die het beste bij jou past.

Let op: wij houden dit overzicht en onze recensies bijgewerkt met de laatste informatie dus zorg ervoor dat je deze website bij de hand houdt en regelmatig een kijkje neemt voor het laatste nieuws over de beste crosstrainers.